31 ян. 2014

„Умни“ пердета могат да намалят енергийните сметки наполовина

Новини от света на строителството, Открития, Полезно No Comments

от GreenTech.bg на 21/01/2014

Изследователи от Университета на Калифорния, Бъркли, работят върху нов вид интелигентни завеси, които могат да намалят потреблението на енергия наполовина. Изработени от плат с вградени въглеродни нанотръби, завесите реагират на светлина, като автоматично се затварят, когато слънчевите лъчи са най-силни. Умните завеси работят без батерии, без електричество, бе операционна система – факт, който може да спести доста на големите офис сгради от гледна точка на енергийните им разходи.

light-activated-curtain

Много енергийноефективни сгради имат инсталирани системи за завеси и сенници, които се активират от светлината и се отварят и затварят в отговор на количеството топлина и светлина през целия ден. Но умните завеси, които се разработват от Университета на Калифорния, са още по-прости, отколкото тези на сега действащите енергоспестяващи системи. Тези интелигентни завеси действат автономно, без да е необходимо инсталирането на сложна система от софуер, сензори и електропреносни съоръжения.

Самите завеси са изработени от въглеродни нанотръби, нанесени слой върху слой, които се свързват с пластмасова поликарбонатна мембрана. Когато светлина се абсорбира от нанотръбите и се превръща в топлина, пластмасовата основа се разширява, което кара завесите да се разгръщат, блокирайки топлината, която влиза през прозореца. Умните пердета вече са доказали, че са много чувствителни и реагират дори при нисък интензитет на светлината, което е обещание за прцизност и най-добра енергийна ефективност.

Изследователите смятат, че оборудването на големи офис сгради с тези интелигентни пердета може да намали сметките за климатизация на наполовина.

26 окт. 2013

Красива датска къща с формата на звезда попива естествена слънчева светлина

Новини от света на строителството, Полезно No Comments

от GreenTech.bg на 21/10/2013

Village House, Powerhouse Company 09-2012

„Village House“, тоест „селска къща“ – така са нарекли този красив летен дом, който се разгръща на „лъчи“ от централната жилищна площ навън, за да образува частните пространства в постройката. Това чудо се намира вгора в северния регион Сяеленд в Дания. С формата на звезда домът интерпретира традиционната лятна къща в Дания, който насърчава семействата да останат заедно и задружно, дори и когато децата са пораснали.

Powerhouse-Company-Village-House-2

Традиционната датска лятна къща се основава на концепцията за общи пространства – нещо, което в съвременното общество става проблематично, когато децата пораснат. Създателите на проекта Powerhouse Company са предефинирали тази идея чрез създаването на набор от общи, полу-частни и напълно частни пространства, които отговарят на нуждите на всички в дома. Къщата всъщност е група от пет отделни мин-къщи, обединени от централната област, която помещава дневна с кухненски бокс и трапезария. В „лъчите“ са съсредоточени по-уединените зони, които позволяват на всеки член на семейството да остане насаме. Read more

26 авг. 2013

Умният град – това е система от системи за наблюдение и бързо реагиране

Новини, Новини от света на строителството, Полезно No Comments

Понеделник е в зноен летен ден в София. Малко след 10 сутринта токът спира. Първоначално всеки от останалите „на тъмно“ си мисли, че това е поредното кратковременно прекъсване, типично за града. Скоро обаче от градската шумотевица става ясно, че без ток е половината град. Трамваи и тролеи стоят насред улиците, светофарите са черни, а автомобилите по улиците се движат в пълен хаос.

Да, това беше част от софийската реалност в понеделник, 12 август. А какво би станало, ако някъде над всичко случващо се имаше един наблюдател, който да разбере какво се е случило и светкавично да изпрати регулировчици на угасналите кръстовища, линейки на местата на възникналите катастрофи и спешни аварийни екипи на мястото на грандиозната повреда?

Smart city sheme

Такава е идеята, която лансира Шнайдер Електрик – фирмата е разработила точно такава система в Барселона, Испания. Наречена „Smart City“, в сърцевината си тя има аналитичен софтуер, който обединява данните за всичко, случващо се града.

Smart Сity има за цел многократно увеличаване на ефективността и скъсяване времето за реакция от страна на местните власти и администрация в кризисни ситуации. Част от това е т. нар. интелигентен транспорт. Тези системи улесняват  мобилността на гражданите чрез по-добра информация и оперативна ефективност. Движението по улиците се наблюдава с камери, своевременно се реагира на задръствания и големи катастрофи, центърът за спешни повиквания 112 и контролът на пътния трафик са свързани и обменят информация в реално време.

 

Засеченото чрез камерите събитие може да бъде отразено  и реакцията по него да започне мигновено, като данните автоматично се прехвърлят към службите, чиято намеса е необходима – примерно „Гражданска защита“, пожарна, спешна медицинска помощ, местното електроразпределително дружество или местното ВиК дружество и т.н. Така трафикът в града може да бъде изтеглен с цел избягване на натоварен район, а градският транспорт може да бъде навременно пренасочен. Същевременно пътната и медицинска помощ ще бъдат изпратени на мястото на инцидента без закъснение, скъсаните електропроводи или тръбопроводи – поправени бързо. Нещо повече, използването на интелигентна система за управление на трафика ще позволи автомобилите на Бърза помощ, полиция и пожарна и аварийна безопасност да се движат с приоритетна зелена вълна паралелно на специалния им режим на движение. Както стана дума, към това могат да бъдат прибавени данни от електроразпределението и водоснабдяването, което да разшири кръга от наблюдавани събития и направи управлението на средата още по-ефективно.

„Градовете и сега разполагат с всички данни, просто никой не ги обединява в обща система, която да позволи цялостно управление на събитията,” коментира Георги Лазаров, мениджър бизнес развитие в Шнайдер Електрик. „При спиране на тока например, в центъра за градска мобилност не знаят колко време ще отнеме отстраняването на аварията. Такъв проблем не би съществувал при обединено управление на информационните потоци.”

Концепцията за умния град де факто представлява система, която  обединява другите системи – електроразпределение, водоподаване, мобилност, умни обществени услуги, умни здания и жилища. Тя събира и анализира постъпващите данни от всички тези източници и позволява взимането на решения чрез използване на интегрирана платформа за управление. „Умните градове“ ползват технологиите, за да максимизират ефективността на градските системи и да предложат по-добри услуги на гражданите си.

 

Източник: http://www.greentech.bg

25 февр. 2013

Ford и Whirlpool изграждат супер ефективен умен дом

Новини от света на строителството No Comments

EnergyHome-300

Не са новост идеите за дома, в който интелигентни измервателни уреди преценяват консумацията на ток и вода и ги регулират, енергията се генерира от слънчеви панели и други маломерни ВЕИ инсталации, електрическа кола осигурява съхранение на излишния ток чрез батериите си, а битовите електроуреди са също умни и могат да преценят как да работят най-икономично. Едно ново партньорство на големите имена цели да покаже как на практика изглежда подобен дом.

Автомобилният гигант Ford обяви по време на Consumer Electronics Show в Лас Вегас тази седмица, че започва съвместен проект с компанията за управление на електроенергията Eaton, фирмата за слънчеви панели SunPower и производителя на бяла техника Whirlpool, за да демонстрира как нисковъглеродните технологии могат да преобразят домакинствата. Партньорството се нарича „MyEnergiLifestyle“ и включва Nest Labs – създателя на умния термостат Nest. Read more

14 ян. 2013

The Library: Построена за просвещение и приобщаване

Новини от света на строителството No Comments
Поръчана от Община Копенхаген, тaзи златнa библиотека, завършена през 2011 година, е дело на архитектурно бюро COBE and TRANSFORM и ландскейп архитектите от Schönherr.
Наречана, нито гръмко, нито многословно – просто „The Library“, библиотеката е разширение на съществуващ културен дом в северозападен Копенхаген. Преди, простиращ се на площ от 1.150 кв. м, а днес на 2.000 кв. м. Разширението има мисия да изпълнява четири основни функции: детска библиотека, младежка библиотека, библиотеката за възрастни и концертна зала на върха на сградата.
08 дек. 2012

Най-кръглото студентско общежитие – Tietgenkollegiet Dorm.

Новини от света на строителството No Comments
Зашеметяващият и загадъчен Tietgenkollegiet е студентско общежитие с кръгла форма, разположено в квартал Орестад в Копенхаген. Този страхотен дом за студенти, с формата на пръстен, съчетава интелигентен, но и разчупен дизайни, функционални концепции, които ни карат да искаме да се върнем в училище!
19 окт. 2012

Малко Дзен жилище: кубична мобилна къща съчетава офис, спалня и място за медитация

Новини от света на строителството No Comments

Животът в пространство с размера на баня не е за всеки, но със сигурност отваря очите и е забавно да се види как хората го правят – а и може да вдъхнови някого да го пробва лично. Мобилна къща в духа на Дзен с формата на куб със страна 2,40 м. – това е предложението на една фирма за архитектура и интериор от Сан Франциско – Spaceflavor. Кубчето с лекота вписва в себе си офис, спалня и пространство за медитация – всичко това върху квадрат с размери 2,40 на 2,40 м.

Специализирана във Фенг Шуй и Бау Биология, Spaceflavor е създала „Куба“ за Лиу Минг, един добре известен местен майстор на Фенг Шуй, който дава уроци у дома си. Целта е да му предостави допълнително, интегрирано пространство за живот и работа в рамките на неговата таванско жилище в Оукланд, Калифорния, което е с площ 103 кв. м. Read more

14 сеп. 2012

Енергийния мониторинг в реално време – предпочитаната сградна модернизация

Новини от света на строителството, Полезно No Comments

Все повече компании осъзнават социалните, екологичните и икономическите ползи от модернизирането на сградите.

Пазарът за модернизация на сградите с цел пивишаване на енергийната ефективност при търговски сгради, особено що се касае до софтуера за управление на енергията, ще расте експоненциално. Той ще се удвои до 2020 г., според скорошно проучване, направено от Pike Research. Публикуваното миналия месец изследване прогнозира, че световният пазар за модернизация ще се увеличи от повече от $80 млрд. през 2011 г. до почти $152 млрд. към 2020.

Този нововъзникващ пазар измества тенденцията за еднократни модернизации на сградите, казва Ерик Блум, старши анализатор в Pike. Традиционните строителни компании като Johnson Controls както и софтуерни компании като SkyFoundry разработват софтуерни приложения, които могат да помогнат на собствениците на сгради да наблюдават потреблението на енергия в реално време и да реагират при неефективност и неизравности на оборудването.

Проучването на Pike е разгледало глобалния пейзаж на пазара за енергоефективна модернизация. Анализирани са осем различни типове сгради и са профилирани повече от 50 участници в сектора.

Западна Европа в момента е най-големият пазар за енергийно ефективни модернизации в търговските сгради. Според проучването, регионът ще остане лидер, но неговият дял от световните приходи ще намалее от 41 на сто през 2011 г. до 37 на сто през 2020 г.

Вторият по големина пазар е Азиатско-тихоокеанският регион. Неговият дял ще скочи от 32% ($ 26 млрд.) през 2011 г. до 36 на сто (близо $55 млрд.) към 2020.

 

Източник:http://www.greentech.bg

27 авг. 2012

Агора – новото седалище на Съвета на Европа

Новини, Новини от света на строителството No Comments

 

„Агора“ се нарича най-новата сграда на Съвета на Европа в Страсбург, в която се помещава Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността.
В този случай, ясната идентификация на обитателя, позволило на архитектите да извлекът от имиджа и престижа на институцията, като в същото време осигурят оптимална, ежедневна функционалност.
02 авг. 2012

Нискоенергийните сгради в ЕС — двигател за растеж в строителния сектор

Новини от света на строителството No Comments

Сградите с ниско потребление на енергия имат голям потенциал за намаляване на емисиите на CO2 и на енергийните разходи, но тяхната пазарна реализация все още е ограничена, въпреки икономическите и екологичните предимства, които те предлагат. Повече от 10% от работните места в ЕС са в строителството. Затова Европейската комисия предложи стратегия за утвърждаване на строителния сектор като движеща сила за създаването на работни места и за устойчив растеж в икономиката като цяло.

Сред основните моменти в стратегията е създаването на благоприятен инвестиционен климат, по-специално при дейностите по санирането и поддръжката на сгради. Това включва например стимули за усвояването на пакета от заеми на стойност до 120 млрд. евро, които се предоставят от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) като част от приетия през юни Пакт за растеж и работни места. Наред с това стратегията включва насърчаване на иновациите и подобряване на квалификацията на работниците чрез благоприятни условия за тяхната мобилност. Също така се предвижда по-ефективно използване на ресурсите чрез насърчаване на взаимното признаване на устойчивите строителни системи в ЕС. Посочва се и нуждата строителните дружества да разполагат с универсалните проектантски стандарти, за да се улесни работата им в други държави членки. Сред целите, заложени в стратегията, е и подобряване на позициите на европейските строителни дружества на световния пазар с оглед постигането на по-добри резултати и въвеждането на устойчиви стандарти в държавите извън Европейския съюз. Read more

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter