08 дек. 2012

Най-кръглото студентско общежитие – Tietgenkollegiet Dorm.

Новини от света на строителството No Comments
Зашеметяващият и загадъчен Tietgenkollegiet е студентско общежитие с кръгла форма, разположено в квартал Орестад в Копенхаген. Този страхотен дом за студенти, с формата на пръстен, съчетава интелигентен, но и разчупен дизайни, функционални концепции, които ни карат да искаме да се върнем в училище!

Сградата, проектирана от Lundgaard и Tranberg, е не само едно от най-атрактивните местенца за студентски живот, които сме виждали, но също така е изключително комфортно, в сравнение с други подобни институции.
Кръглата архитектура създава усещане за равенство и единство. Типично, в колективния духа на един компус, Tietgenkollegiet разполага с дълъг списък от общи помещения – кухни, перални, работилници, библиотеки, кафенета, музикални зали и вътрешен двор.
Tietgenkollegiet е на 7 етажа и съдържа 360 стаи, разположени в блокове по дванадесет. Всяка стая е с изглед извън „кръга“ и има панорамна гледка към канала и заобикалящата, сградата, среда. Общите части, фоайетата, читалните, всекидневните пространства и кухните се намират на приземният етаж и заобикалят вътрешния двор.
За фасадата са използвани уникална, медна сплав и функционални плъзгащи се прегради. Сплавта поддържа повърхността на сградата чиста и защитена, а с възрастта ще придобие богат тъмен тон, което ще редуцира нуждата от реставрация в бъдеще. Американски дъб и стъклени вътрешни стени, се редуват през цялото време със стени в комбинация със сплав, създавайки една вълнуваща и динамична фасада, която насърчава притока на свеж въздух и слънчева светлина.
В интериора на Tietgenkollegiet, непокрития бетон и магнезиевата замазка на пода, наместо подова настилка, правят големите пространства изключително издръжливи и лесни за почистване. Екологично съобразният шперплат от бреза, играе ролята на разделящи панели, разбиващи пространството на по-малки стаи. Ръчно подбрани материали също помагат за изолирането на общите части на сградата.
Студентите обожават ярко оцветените завеси, цветните перални машини и шарените пощенски кутии, използвани от интериорните дизайнери, които перфектно се съпоставят със суровите, естествени материали използвано при строителството на комплекса.
Източник: http://www.1kam1.com
Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Най-кръглото студентско общежитие – Tietgenkollegiet Dorm.”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter