19 окт. 2012

Малко Дзен жилище: кубична мобилна къща съчетава офис, спалня и място за медитация

Новини от света на строителството No Comments

Животът в пространство с размера на баня не е за всеки, но със сигурност отваря очите и е забавно да се види как хората го правят – а и може да вдъхнови някого да го пробва лично. Мобилна къща в духа на Дзен с формата на куб със страна 2,40 м. – това е предложението на една фирма за архитектура и интериор от Сан Франциско – Spaceflavor. Кубчето с лекота вписва в себе си офис, спалня и пространство за медитация – всичко това върху квадрат с размери 2,40 на 2,40 м.

Специализирана във Фенг Шуй и Бау Биология, Spaceflavor е създала „Куба“ за Лиу Минг, един добре известен местен майстор на Фенг Шуй, който дава уроци у дома си. Целта е да му предостави допълнително, интегрирано пространство за живот и работа в рамките на неговата таванско жилище в Оукланд, Калифорния, което е с площ 103 кв. м.

Двуетажният мобилен куб е оформен съгласно идеите на Фенг Шуй за Ин (частно/затворено) и Янг (публично/отворено). Това е един модерен израз на Дзен за неговите собствени дневни модели за медитация, работа и обучение.

„Това жилище с мобилни звена му позволява свободно да преконфигурира тавана, за да отговаря той на нуждите за неговите уроци, като в същото време се гарантира личната му сфера, – казват дизайнерите. – Компактната ниша за учение и тази с леглото му осигуряват чувство за уют, каквото липсва на откритите индустриални площи. Колела с капацитет за високо натоварване позволяват на Минг да ориентира „Куба“ към географските посоки съгласно китайския лунен календар.“

За да може да се мести „Куба“ към бъдещите пространства и за да се сведе до минимум мястото, необходимо за сглобяването му, са използвани стоманена рамка и сглобяеми компоненти от шперплат, преварително проектирани така, че да могат да минат през стандартна 90-самтиметрова врата. След това те могат да бъдат сглобени на място в рамките на 48 часа. Прости елементи за свързване и строителни части позволяват на Минг да разглоби и сглоби кубчето с обикновени инструменти за домашния майстор.

Простота и ефективност са ключовите думи тук. Обикновените шперплатови панели са били избрани заради техния зърнест вид. Чекмеджета за вещите са скрити в стълбите. Самите стълби водят към по-изолирано пространство за медитация отгоре на куба, скрито от погледа на другите. Пространствена модулност се постига и чрез татамито, покриващо подовете. Неприкосновеността на личния живот е постигната чрез използването на прозрачни Шоджи екрани, спускащи се завеси и и акрилни листове.

 

Източник:http://www.greentech.bg

Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Малко Дзен жилище: кубична мобилна къща съчетава офис, спалня и място за медитация”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter