27 авг. 2012

Агора – новото седалище на Съвета на Европа

Новини, Новини от света на строителството No Comments

 

„Агора“ се нарича най-новата сграда на Съвета на Европа в Страсбург, в която се помещава Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността.
В този случай, ясната идентификация на обитателя, позволило на архитектите да извлекът от имиджа и престижа на институцията, като в същото време осигурят оптимална, ежедневна функционалност.
 
Сградата „Агоре“ се простира на площ от 22 000 кв. метра и е плод от съвместната работа на архитектурно бюро Art&Build Architecs и архитектите от Denu & Paradon.
Шест обособени сгради се издигат под голямата повърхност на покрива. Освен покрива, сградите делят още вътрешните градини, разположени между тях, както и атриума – голямо, открито пространство в централната част на сградата, което завършва с остъклен покрив. Разположен непосредствено над основните входни врати, атриума се явява архитектурен акцент в сграда „Агора“ и неговите основни функции са да спомогне за навлизането на повече светлина и да създава чувство за простор.
Освен това социалния аспект, свързан с атриума е, че той действа и като буферна зона между екстериора и офис площите.
Проектирано да бъде живо и комуникационно пространство, а също и работното място, структурата помещава офиси, конферентни зали, архив, кафене, бар и дори детска ясла за децата на служителите в сграда „Агора“.
Уникалното местоположение, енергийната ефективност, естествената вентилация са само част от елементите свързани с цялостния образ на сградата, проектирана, за да засили чувството за принадлежност на Съвета на Европа и обитателите й, в частност, към каузата за зелена сграда построена и съществуваща в хармония с природата.
Техническите решения в сградата целят главно комфорта на обитателите и интелигентния индивидуален контрол на пространство. Сградата разполага със смесена система за вентилация. Големите текстилни комини пък изиграват своята роля в естествената вентилация на атриума.
Тъй като климата в Страсбург е ултра-континентален, много бързо става топло и влажно. Текстилните комини изтеглят топлия въздух в горната част на сградата и естествено движат въздуха в атриума за по-добър комфорт на обитателите.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Агора – новото седалище на Съвета на Европа”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter