21 май 2012

Архитектурнo предизвикателствo със съдебен привкус

Новини от света на строителството No Comments
С днешна дата архитектите в Джаксън, столицата на южняшкия щат Мисисипи, умело интегрират модерни линии и съвременни материали в иначе историческия град, и така успешно опровергават всеобщата представа, че архитектурата на Американския юг е само „гръцки“ имения, готически катедрали и обществени сгради в стил Бо Арт.
Завършен през есента на 2011 година, струващият 136 млн. долара Щатски федерален съд, разположен в сърцето на Джаксън, Мисисипи, е изцяло държавно финансиран.
Сградата, с площ от 413 000 кв.м., обединява деветнадесет федералните агенции в ясно организирано, сигурно и модерно съоръжение.
Архитектурата е дело на базираното в Ню Йорк бюро H3 Hardy Collaboration Architecture. LEED консултант на проекта е Epsten Group.
Естетиката на Съдебната палата отговаря на съществуващите сгради в града, включително историческите паметници, като в същото време съвместява и модерен дизайн.
Разположен на една ос със сградата на щатската Капитолия, построена в стил Бо Арт, сградата на новия съд, издигната около открита ротонда с извита ограда, логично, архитктурно напомня сградата на Капитолия. Съдебната палата предоставя модерен контрапункт на тази видна историческа обществена сграда.
Дизайнът организира съдебните зали, офисите и обществените пространства около обществена, открита ротонда в контрастни обеми.
Дванадесетте съдебни зали в сградата са обвити от извити стени, осветявани от дневна светлина получена от наподобяващи катедрални оберлихти. Извитата форма на съдебните зали е смела вариация, вдъхновена от опита на H3 Hardy Collaboration Architecture в театралния дизайн.
Формата на залата има за цел да подчертае важната роля на журито в съдебните заседания и да гарантира, че зрителната линия и акустиката са ясни. Модерните съдебни зали включват освен монитори, които покриват целия периметър на помещението и невиждани удобства като електрически уреди за доставка на доказателства, повдигнати подове за гъвкавост, и регулируемо осветление. Любопитен факт е, че във Virtual Reality Studio на Disney Imagineering за съдиите са проведени симуалции на виртуална реалност на залите и акустичния им модел, за да се гарантира оптималното функциониране на съдебните зали.
Използвайки, характерни за жилищата в Джексън, строителни похвати, архитектите от H3 Hardy Collaboration Architecture защитават успешно вътрешните пространства от силна, директна слънчева светлина. Назъбени детайли върху сглобяеми фасадни панели и хоризонтални стъклени фрити симулират дървени капаци и оформят променяща се с напредването на деня структура от светлини и сенки.
Тези и други архитектурни решения разкриват първоначалния замисъл на H3 Hardy Collaboration Architecture, а именно новият Щатски федерален съд в сърцето на Джаксън да бъде изграден по стандарти, гарантиращи му получаването на сертификат LEED Silver.

 

Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Архитектурнo предизвикателствo със съдебен привкус”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter