24 апр. 2012

Къща или апартамент?

Полезно No Comments

Когато човек реши да купи жилище, пред него застават множество различни въпроси. Най-значимият от тях е, какво да предпочете – апартамент в града или къща, някъде в покрайнините или близките села.

Какви са предимствата и недостатъците на двата вида жилища?

Нека първо да направим една уговорка. Всеки човек има собствен поглед върху това, в каква постройка да живее. За някои уютността на апартамента не може да се замени с нищо, за други – просторът на къщата и почти неограничените възможности за промени са всичко. Има и трета категория хора, за които няма значение къде живеят – стига да им е удобно и да са с любимия човек.

къща

Но все пак, ако дръпнем настрани пристрастията, може обективно да направим сравнение между апартамента и къщата, като изтъкнем положителните и отрицателните страни. За цени няма да говорим, тъй като те се формират от много и различни фактори. За благоустройство на райони няма да говорим също.

Пред нас са къща и апартамент.

Плюсовете на къщата – простор, собствена градина, барбекю, възможност за гаражи, и не на последно място – самостоятелни стаи за всеки член от семейството, удобни кухни, бани, сервизни помещения, и какво ли не. Освен това липса на общи части, безкрайни спорове за обща вода, ток, ремонти, тец и т.н. Къщата има и още едно, много важно предимство – построена е върху собствена земя. И да не сте вие, наследниците могат да я съборят и построят нова, според собствените им виждания и вкусове.

 

Къщите си имат и своите минуси. Такъв е по-големия разход по поддръжката, като труд и като финанси. Само красивият зелен цвят на тревните площи  струва на собственика двуцифрени суми месечно – говорим за поливането и торенето. Понякога ще трябват и пестициди, а е нужно и тревата да се коси. За да бъде градината нещо различно от неугледен буренак, някой трябва да я поддържа – а това изисква време или пари. Още много неща могат да се кажат по поддръжката на къщата и двора, които липсват при апартаментите.

Дали апартаментът е за предпочитане?

Той си има положителни страни. Една от тях е входната врата. Затваряйки я зад себе си, имаме пълната възможност да се отделим от останалия свят. Другите плюсове – разположени са в квартали, обикновено с изградена инфраструктура. Наличието на детски градини, училища, обществен транспорт наоколо са сериозно предимство, особено за семейства с малки деца. Апартаментът с компактни размери, с ниските си разходи за поддръжка (когато не ви касае ремонт), с възможността за почивка, може да превърне живота ви в непрекъснато удоволствие. Но длъжен съм да спомена и някои минуси. Първо, апартаментът е това, което е. Възможностите за промени са силно ограничени. Ограничен и като площ, и като разположение на помещенията, той не позволява съхраняването на много неща, които са необходими, но сравнително рядко. Къде да намерите място за старите, но здрави мебели, когато ги сменяте с нови?

Представете си, че вече сте собственик на малък апартамент, който ви струва цяло състояние. Харесвате го, дори се чувствате удобно в него. Това е през първата година, втората… и неусетно забелязвате, че след няколко години, вече не ви свърта. Оказва се, че не е чак толкова удобен и има нужда от промяна. Промяна, която няма как да се осъществи, защото ще застраши конструкцията на цялата сграда. Основни минуси за апартамента са и малките сервизни помещения, етажността, големият разход за поддръжка на общите части, съседите – във всеки блок има по едно, две, или дори няколко семейства, на които целият свят е крив, и си го изкарват на вас. Или пък са много музикални, или прекалено жизнерадостни, като правило, точно когато вие сте изморен и ви се спи.

Накрая, като че ли победител в спора е къщата, с това уточнение, че трябва да е в добър квартал, наоколо да има само къщи, да има канализация, и естествено, улицата ви да е прясно асфалтирана и да няма дупки…

 

Източник:http://www.ideizaremont.com

Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Къща или апартамент?”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter