09 февр. 2012

Лукс ли е хубавата баня в българските хотели?

Новини от света на строителството, Полезно No Comments

Лукс ли е хубавата баня в българските хотели?
Само 20% от българските хотели имат вани в стаите си
 
Ваните са част от оборудването за баня предимно на високия клас бизнес хотели, сочат резултати от национално изследване

Само 20% от българските хотели оборудват всички свои стаи с вани. Това са предимно висок клас бизнес хотели, като при 87% от петзвездните хотели всички бани са оборудвани с вани. При 22% от хотелите с вани са оборудвани само луксозните стаи и апартаментите. 24% от българските хотели не поддържат нито една стая с вана, като преобладаващо сред тях са летни ваканционни и хотели с три звезди. Това сочат резултати от национално количествено изследване сред хотели, проведено от  „Идеал Стандарт – Видима” АД, което изследва състояние и нагласи за реновация на санитарно оборудване за бани на българските хотели.

 
Също според резултатите от изследването близо 73% от българските хотелиери не планират да подменят санитарното оборудване в баните през 2012г. Над 30% от хотелите не са подменяли санитарното оборудване в баните от построяването си, 12% от запитаните извършват подмяна на санитарно оборудване в баните на всеки 1-2 години и само около 8% от запитаните посочват, че постоянно извършват частична подмяна на санитарното оборудване за баня.
„Лукс ли е хубава баня в българските хотели? Добре оборудваната и уютна баня е важна част от имиджа на всеки хотел, която пряко влияе върху удовлетвореността на гостите им. Днес посетителите в хотелите имат високи изисквания по отношение на баните, които надхвърлят законовите изисквания за категоризиране и оценяване на хотелите. Първото, което правят гостите, влизайки в хотелската стая, е да погледнат санитарното помещение. Те очакват банята да е място, гарантиращо им спокойствие и осигуряващо условия за релакс, уединение, размисъл и удоволствие. Банята трябва да е чисто и атрактивно кътче, от което да останат възхитени”, казва Христо Караиванов, директор маркетинг и продажби на „Идеал Стандарт – Видима”АД. „Клиентите изискват все повече срещу парите си, а банята е една от най-значимите зони, определящи дали ще останат доволни от посещението си и ще се върнат отново. Това е често пренебрегвао факт, но една сравнително малка инвестиция в модернизиране на баните в хотела носи висока възвръщаемост от удовлетворени клиенти”,  допълва той.
Потребителите отдават голямо значение на банята в своето ежедневие и я използват както за все повече рутинни хигиенни дейности, така и като стая за красота, игра, отмора и интимни моменти. Припомняме, че според резултатите от общоевропейско потребителско проучване, проведено в началото на 2011г. от Идеал Стандарт Интернешънъл, банята играе ключова роля и се е превърнала в съкровено, лично пространство, където хората намират необходимите условия и се отдават на разнообразни дейности. На въпроса „Защо в банята?” най-често срещаните отговори сред запитаните са уединението, наличието на необходимите продукти и оборудване, наличността на вода, тихата обстановка.
Голяма част от хотелите в България са построени след 1990 година, и то предимно в периода 2001-2005г. – около 39% и след 2006г. – почти 30%, показват резултатите от изследването. Над една-трета от разгледаните хотели не са подменяли никога оборудването си за баня, като основен дял сред тях имат пет-звездните, основната част от които са построени в последните години и качеството е бил основен критерий за избор на доставчик на санитарно оборудване за бани. Значителен е и делът на тези, които в близките години, между 2006-2009 са ремонтирали своето оборудване, като тук попадат всякакви обекти – независимо от категорията или типа хотел.
Според резултатите от изследването познаваемостта и имиджът на марките Vidima и Ideal Standard изпреварват категорично всички останали марки, предлагащи обзавеждане за баня в България (с общо над 60%). Националното количествено изследване сред българските хотели «Нагласи за подмяна на санитарното оборудване в банята» е проведено на база предварително изготвена квота от 300 хотела в цялата страна – както в градове, така и в курорти. Квотата е формирана по брой звезди и тип на хотела като включва хотели 3, 4 и 5 звезди от тип бизнес, летни ваканционни и друг тип хотели (ваканционни хотели в зимни и балнеоложки курорти, СПА хотели и други). Изследването е извършено в периода 15 – 21 септември 2011г. от агенция «Ноема», по поръчка на „Идеал Стандарт – Видима” АД.

 

Източник:http://www.1kam1.com/

Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Лукс ли е хубавата баня в българските хотели?”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter