24 окт. 2011

Главната улица на античния град Сердика „Via Principalis“ – новата емблема на София

Новини от света на строителството No Comments

Главната улица на античния град Сердика „Via Principalis“ може да стане новата емблема на София, ако се превърне в изцяло пешеходна зона. Това мнение изрази председателят на сдружение „Граждани за София“ архитект Димитър Димитров. на пресконференция в БТА, организирана от граждански сдружения „Сердика Сакра“, „Граждани за София“, архитекти и др.

По думите му „на гражданите на София им трябва не музей като предвидения „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, а жива история, която да обитават“.

Според Димитров, в София безвъзвратно са унищожени повече от 5000 кв.м. автентична археологическа тъкан от историко-археологическия резерват „Сердика-Средец“, а останалите 2000 кв.м. под северния тротоар пред сградите на ЦУМ и Министерския съвет се обричат на забвение, предвидени за паркинг и официозни мероприятия с недоказана полза за обществото.

Архитектът обвини държавните институции у нас и Столичната община, че са отказали да спрат „незаконно извършваното строителство“ на предвидения комплекс, с което би се осуетила идеята София да бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Липсата на своевременни и адекватни мерки за запазване на културно-историческата идентичност на древния град налага намесата на европейските институции, посочи архитект Димитров и уточни, че в момента гражданските сдружения подготвят жалба до Европейската комисия.

„Via Principalis“ като част от разкопките на Антична Сердика

Припомняме, че по проект по „Via Principalis“ ще могат да се правят разходки не само под земята, но и над нея, тъй като по тротоарите на Ларгото границите й ще бъдат очертани с цветни настилки. Пространството между президентството и Министерския съвет ще е пешеходна зона със зелени площи, алеи за разходка и зони за отдих. Планира се движението на автомобили да се измести двупосочно под прозорците на президентството.

За да се изложи древната улица, ще бъде премахнато стълбището от подлеза пред Партийния дом, което е пред сградата на Министерския съвет, обясни пред “Труд” главният архитект на София Петър Диков. Там ще бъде обособен паркинг за нуждите на правителството. Колите на министрите и сега спират напречно пред сградата, но мястото е малко.

Другата промяна е, че “Виа Принципалис” ще бъде свързана с разкритите наскоро археологически находки под бул. “Мария Луиза”. В общото пространство ще се експонира и ротондата “Св. Петка Самарджийска”. От музей ще има вход и към метростанцията на пл. “Св. Неделя”. Музеят ще заема над 16 дка площ. За изграждането му ще се търсят 20 млн. лв. по оперативни програми на ЕС. В новия проект се запазва акцентът на зоната – стъкленият купол, който ще покрие централната част на музея. Стъклени настилки ще покриват средната част на Ларгото. Под стъклото ще се разположи и сцена.

Автор: 1kam1.com
Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “Главната улица на античния град Сердика „Via Principalis“ – новата емблема на София”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter