10 сеп. 2011

10 спиращи дъха метростанции

Новини от света на строителството No Comments

Предразполагащата градска среда е ценна и вдъхновяваща придобивка за всеки един град.  Какво по-красиво от това метростанциите в градовете по света да излизат от стандартните представи за тези конструкции и да отвеждат в един по-различен свят, в който функционалността по отношение на това жителите на града да се чувстват добре е поставена над всичко.

Тази седмица ви представяме едни от най-находчивите и пълни с настроение метростанции по света.

Метро в пещерата

Обикновено метростанциите се проектират в изчистен и съвременен стил, така че хората да се абстрахират от идеята, че са дълбоко под земята. В Стокхолмското метро обаче това правило не важи. Няколко от входовете на метрото там са изкопани в скали, които обаче са оставени като елемент от тавана. Интериорът изцяло наподобява пещера, в която природата се среща с природата на човека и неговите транспортни постижения. „Скалните рисунки“  придават завършен вид на идеята за метростанция в пещерата.

Изкуство в метрото

Мюнхен има една от най-големите и добре организирани  транспортни системи в Европа. Мюнхенският транспорт включва метро, влакове от предградията, трамваи и автобуси, които отлично свързват отделните части на града. Метрополитена в Мюнхен от открит през 1972 и разполага с просторни и чисти метростанции. По-ранните проекти се отличават с минималистичен дизайн, а по-късно построените станции включват по интересни архитектурни решения и дори няколко произведения на изкуството.

Психеделичното метро

Това сигурно е най-сюрреалистичната, психеделична и забавна форма на обществен транспорт в света. Това е транспортната система Bund Sightseeing Tunnel в Шанхай. В един от тунелите, на дължина 647 метра, е монтирана ефектна оптика, която при движение на метро-влака създава илюзия на разноцветни лъчи. Стените на влакчетата на самото метро са почти изцяло от прозорци, което несъмнено прави психеделичното пътешествие от Източен Нанджинг Роуд до Бънд още по-вглъбяващо…

Метростанция дворец

Системата на Московското метро е една от най-натоварените в световен мащаб. Станцията „Комсомольская“ е най известната от всички метро спирки по линията „Кольцевая“ и се е превърнала в икона на Москва. Тази метростанция се намира на най-силно натоварената точка столицата на Русия и обслужва цели три железопътни терминала. „Комсомольская“ се смята за входна точка към Москва и цяла Русия. Станцията е открита през 1952.

Метростанция в тротоара

Сред останалите забележителности на Франкфурт, разхождайки се можете да видите и доста причудлива структура, на вид като метровагон изкачащ направо през тротоара. Това всъщност е входът към една от метростанциите на франкфуртското метро. Идеята е на архитекта Збигнев Пинински, който споделя, че е бил вдъхновен от сюрреалистичните произведения на Рене Магрит.

Метро “El Fosterito”

Град Билбао може с право да се гордее не само с бързината и ефикасността на метросистемата в града, но и с нейния дизайн. Може би, гледайки тези пълни с въздух и пространство леки структури, се досещата, че автор на проекта е сър Норман Фостър. Станциите са отлично осветени и просторни. Фостър използва прост, но изключително приятен дизайн, допълнен от различен вид поддържаща светлина. Входовете на метростанциите са обли стъклени конструкции, на които цял Билбао казва „ел Фостерито“.

Метрото в „Голямата ябълка“

Може да се каже, че по-голяма част от  метростанциите са мръсни и неприветливи. В Ню Йорк е точно обратното. Освен красиви, станциите в „Голямата ябълка“ са много функционални и практични. Станцията City Hall не се използва от 1945, но остава една от най-впечатляващите метростанции в Ню Йорк.

Метростанция ръкав

Станцията O’Hare в Чикаго е построена през 1984 година. Платформите за пътниците са от стъкло в различни нюанси, които оцветяват цялата спирка и поглъщат шума от станцията. Тъй като е близо до летище, асансьорите и входовете са направени точно като ръкавите, през които пътниците слизат от самолета и влизат в летището.

Метрото и ловът на миди

Дизайнът на метрото в Дубай умело съчетава историческото наследство със съвременните условия в града. Основната тема в дизайна на станциите са много разпространените в ОАЕ гмуркане и лов на миди. В интериора се преплитат четирите основни елемента – вода, земя, въздух и огън.

Метрото в Северна Корея

Построено за да свързва тайни подземни военни съоръжения, метрото Пхенян представлява важна част от транспортната инфраструктура на столицата на Демократична Република Корея.

Има свидетелства, в това метро има и линия, които се използват само от правителството. Метростанциите се отличават с характерни рисунки по стените, но за тях има твърде малко сведения, тъй като не са много посетителите, които имат възможността да проучат
метросистемата.

Източник: 1kam1.com

Print Friendly, PDF & Email
No Responses to “10 спиращи дъха метростанции”

Leave a Reply

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter